Εργασία από το σπίτι με ασφάλεια!

Η προστασία των προσωπικών δεδομένων της επιχείρησής παραμένει σημαντική ανεξάρτητα από την τοποθεσία που δουλεύουμε.

Περισσότερα

εργασία από το σπίτι

 • Η εργασία από το σπίτι μέσω, κυρίως, του ασύρματου δικτύου Wi-Fi καθιστά αναγκαίο τον έλεγχο των ρυθμίσεών του. Αλλάζουμε, λοιπόν, τους αρχικούς κωδικούς πρόσβασης (router & admin), επιλέγουμε κρυπτογράφηση (με ελάχιστο WPA2) και αυτόματες ενημερώσεις λογισμικού επικοινωνώντας με την εξυπηρέτηση πελατών της BlueHost.gr.
 • Διαμορφώνουμε ένα προσωπικό και ήσυχο χώρο στο σπίτι μας για τηλεργασία έχοντας υπόψη ποιος μπορεί να μας ακούει ή τι μπορεί να ακούγεται από τον περιβάλλοντα χώρο είναι πολύ σημαντικό. Κατά τη διάρκεια των κλήσεων χρησιμοποιούμε ακουστικά και επιλέγουμε το αθόρυβο (mute) όταν δεν μιλάμε. Απενεργοποιούμε συσκευές που ενδέχεται να καταγράψουν συνομιλίες και δεν εργαζόμαστε σε δημόσιους ή ανοιχτούς χώρους (όπως μπαλκόνια και κήπους). Αποφεύγουμε να αποθηκεύουμε εταιρικές πληροφορίες τοπικά στον υπολογιστή μας ή εκτός εταιρικού δικτύου και διατηρούμε το χώρο εργασίας μας καθαρό (π.χ. φυλάσσοντας εκτυπώσεις ή σημειώσεις).
 • Για την εργασία από το σπίτι χρησιμοποιούμε τον εταιρικό μας υπολογιστή αποκλειστικά και μόνο για την τηλεργασία μας, ο οποίος συνήθως έχει μέτρα ασφάλειας όπως κρυπτογράφηση σκληρού δίσκου (Bit locker), αφαίρεση αυξημένων δικαιωμάτων τοπικής διαχείρισης (local admin rights), ενεργοποίηση ελέγχων σε προγράμματα περιήγησης (browser controls), αυτόματες ενημερώσεις λογισμικού προστασίας (antivirus), σύνδεση μέσω VPN με επιπλέον ελέγχους ταυτοπροσωπίας (multi-factor authentication) και πρόσβαση σε συστήματα Intranet για κοινή χρήση εταιρικών αρχείων.
 • Οι επιθέσεις phishing στον υπολογιστή ή στο κινητό μας συνεχίζονται και αυτή την περίοδο (π.χ. μέσω email, sms, app), αρκετές από τις οποίες σχετίζονται με τον COVID-19. Είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν ζητείται να ανανεώσουμε τους κωδικούς μας ή να εγγραφούμε σε κάποια υπηρεσία, ακόμα και αν το αίτημα φαίνεται να προέρχεται από αξιόπιστη πηγή. Επιβεβαιώνουμε την αυθεντικότητα του αιτήματος (π.χ. μέσω τηλεφώνου) χωρίς να πατήσουμε σε ύποπτους συνδέσμους ή να ανοίξουμε τυχόν ύποπτα επισυναπτόμενα αρχεία.
 • Αποφεύγουμε πληρωμές καρτών μέσω τηλεφώνου και ελέγχουμε προσεκτικά τη διεύθυνση URL πριν εισάγουμε κωδικούς πρόσβασης, προσωπικά στοιχεία ή πριν πραγματοποιήσουμε διαδικτυακές συναλλαγές (e-banking).
 • Αποφεύγουμε τη χρήση των εταιρικών συσκευών από παιδιά, επισκέπτες και λοιπά μέλη της οικογένειας και τις κλειδώνουμε / απενεργοποιούμε όταν είναι ανενεργές
 • Οι συσκευές που επεξεργάζονται, περιέχουν ή έχουν πρόσβαση σε εταιρική πληροφορία συμβουλεύουμε να έχουν Mobile Device Management λύση ώστε να εφαρμόζεται μια κεντρική πολιτική ασφαλείας (όπως κωδικός πρόσβασης, 2 steps verification κοκ.).
 • Οι σύνδεσμοι των εικονικών συναντήσεων (virtual meetings) είναι σημαντικό να προστατεύονται και να μην αποκαλύπτονται εκτός εταιρείας.
 • Είναι σκόπιμο να αλλάξουμε τους αρχικούς κωδικούς πρόσβασης σε όλες τις συσκευές που συνδέονται στο διαδίκτυο, χρησιμοποιώντας διαφορετικούς κωδικούς για κάθε σύστημα ή εφαρμογή (app), επιλέγοντας ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης (τουλάχιστον 8 χαρακτήρων) τους οποίους αλλάζουμε συχνά και δεν τους αποκαλύπτουμε.
 • Συνδεόμαστε στο διαδίκτυο μόνο μέσω Wi-Fi που εμπιστευόμαστε. Απενεργοποιούμε τυχόν αυτόματη σύνδεση σε ανοιχτά/δωρεάν Wi-Fi.
 • Κρυπτογραφούμε όσα δεδομένα επιθυμούμε να προστατεύσουμε π.χ. κρυπτογράφηση σκληρού δίσκου/USB ή χρήση winzip / justshare κατά την αποστολή αρχείων μέσω διαδικτύου και διατηρούμε αντίγραφα ασφαλείας (back up).
 • Για την προστασία των αρχείων μας μπορούμε να εγκαταστήσουμε λογισμικό προστασίας (antivirus) και να ενεργοποιήσουμε τις αυτόματες ενημερώσεις λογισμικού όλων των συσκευών που συνδέονται στο διαδίκτυο.
 • Οι ρυθμίσεις ασφαλείας και απορρήτου & ιδιωτικότητας αξίζει να ελέγχονται συχνά.
 • Μαθαίνουμε πού αποθηκεύονται τα δεδομένα μας από τις εφαρμογές που εγκαθιστούμε και ποιος έχει πρόσβαση σε αυτά.
 • Δίνουμε προσοχή στα στοιχεία αποκαλύπτουν για εμάς οι συσκευές μας (π.χ. μέσω κάμερας, μικροφώνου, εφαρμογών κλπ.)
 • Είναι σημαντικό όλα τα μέλη της οικογένειας να διαγράφουν τις εφαρμογές που δεν χρησιμοποιούν και να εφαρμόζουν τις οδηγίες που αναφέρθηκαν παραπάνω.
 • Παραμένουμε σε εγρήγορση για ύποπτα μηνύματα, σε οποιαδήποτε οικογενειακή συσκευή, που μας ζητούν να προβούμε σε κάποια ενέργεια αλλά και σε παρόμοιες τακτικές phishing από πλατφόρμες τύπου WhatsApp, Facebook και Instagram.
 • Τα URL πρέπει να ελέγχονται προσεκτικά πριν εισαχθεί κωδικός πρόσβασης και θα ήταν καλύτερο να αποφεύγετε την αποθήκευση κωδικών σε προγράμματα περιήγησης (browsers).
 • Τα παιδιά θα ήταν χρήσιμο να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους γονείς τους να ενεργοποιήσουν “γονικούς ελέγχους” και να επιβλέπουν τη δραστηριότητα τους στο διαδίκτυο, εξασφαλίζοντας έτσι την προστασία των δεδομένων όλης της οικογένειας.
 • Πραγματοποιούμε ανοιχτές συζητήσεις με την οικογένεια μας σχετικά με θέματα που αφορούν την ασφάλεια, το διαδικτυακό εκφοβισμό, ζητήματα ιδιωτικότητας κλπ.
 • Θυμηθείτε
  Να ακολουθείτε αξιόπιστες πηγές για την ενημέρωσή σας.
  Αν πέσετε θύμα διαδικτυακού εγκλήματος, να το καταγγέλλετε πάντα στην Ελληνική Αστυνομία.
  Η BlueHost.gr είναι πάντα δίπλα σας να αναλάβει την εγκατάσταση και τη συντήρηση των υπολογιστών σας για άνετη και ξένοιαστη εργασία από το σπίτι.

  τηλεργασία