Responsive Ιστοσελίδα

Μία σελίδα όλες οι συσκευές

Περισσότερα

Σχεδιασμός Responsive ΙστοσελίδαΈχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στο παρελθόν επιγραμματικά στο responsive σχεδιασμό και τη σημασία του για το SEO και την ταχύτητα μίας ιστοσελίδας. Όμως οι ανάγκες των αναγνωστών μας για μία πιο ολοκληρωμένη ενημέρωση, μας ώθησαν να εμβαθύνουμε περισσότερο στο κομμάτι αυτό. Γενικότερα, η λογική πίσω από μια responsive ιστοσελίδα, αφορά τη δυνατότητα προσαρμογής της δομής και του περιεχομένου της ιστοσελίδας σε οθόνες συσκευών διαφορετικών διαστάσεων. Παρέχοντας μια προσεγμένη και καλοσχεδιασμένη ιστοσελίδα, εξασφαλίζεις την καλύτερη δυνατή εμπειρία για τους επισκέπτες σου από όπου και αν προέρχονται, κάτι που αποτελεί σημείο αναφοράς για την επιτυχία. Εδώ θα δούμε αναλυτικά τους σπουδαιότερους λόγους για τους οποίους επιβάλλεται να προσαρμόσεις την ιστοσελίδα σου, ώστε να είναι responsive και τα οφέλη που θα αποκομίσεις από μία τέτοια ενέργεια.

Ραγδαία αύξηση της χρήσης φορητών συσκευών
Πλέον, οι τιμές των φορητών συσκευών και των smartphones έχουν διαμορφωθεί σε τέτοια επίπεδα, που τα καθιστούν προσιτά σε ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Παράλληλα, η εκτεταμένη χρήση των social media και της marketing στρατηγικής που εφαρμόζεται μέσω αυτών, οδηγούν τους χρήστες σε εξωτερικούς συνδέσμους και σελίδες. Όλα αυτά συνδυαστικά, έχουν οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση της χρήσης smart σκυσκευών για την πλοήγηση στο διαδίκτυο. Το 80% και το 47% των χρηστών του διαδικτύου προέρχονται αντίστοιχα από smartphones και tablets, ενώ παράλληλα, η αγορά εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες συσκευές διαφορετικών διαστάσεων. Τα ποσοστά αυτά, αλλά και η ανάπτυξη της συγκεκριμένης αγοράς καθιστούν επιτακτική την ανάγκη οι ιστοσελίδες να είναι έτσι σχεδιασμένες, ώστε να καλύπτουν την αντίστοιχη ζήτηση.

Υψηλότερη θέση για το site σου στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Η Google χρησιμοποιεί από τον Απρίλιο του 2015 ως σήμα κατάταξης των ιστοσελίδων, το πόσο mobile-friendly είναι. Έκτοτε, δίνει προβάδισμα στις σελίδες που είναι responsive, κατατάσσοντάς τις σε υψηλότερες θέσεις στα αποτελέσματα αναζήτησης που πραγματοποιούνται από mobile συσκευές.

Μειωμένα bounce rates & καλύτερο user experience
Είναι πολύ πιθανό να έχεις ανοίξει από το κινητό σου κάποια ιστοσελίδα που δεν είναι responsive ή δεν διαθέτει mobile version. Στην καλύτερη περίπτωση αντιμετωπίζεις κείμενα με πολύ μικρά γράμματα, οπότε και χρειάζεται να κάνεις συνεχώς zoom in / zoom out, ενώ στην χειρότερη βλέπεις εικόνες τη μία πάνω στην άλλη, δεν μπορείς να πατήσεις τα κουμπιά που επιθυμείς, κ.λ.π. Οι πιθανότητες να εγκαταλείψει ένας χρήστης μια ιστοσελίδα που δεν είναι responsive είναι πολλές και ακόμα πιο πιθανό είναι να μην επιστρέψει ποτέ. Μια ιστοσελίδα που είναι responsive από την άλλη, μπορεί να κρατήσει το ενδιαφέρον του επισκέπτη και να του δώσει άμεσα την πληροφορία που αναζητά.

Συντήρηση μιας μόνο ιστοσελίδας & ενιαία ροή της κίνησης.
Τα προηγούμενα χρόνια όταν λέγαμε responsive, εννοούσαμε την κατασκευή μίας ξεχωριστής mobile έκδοσης για τις φορητές συσκευές. Η συγκεκριμένη πρακτική, εκτός του ότι αποδεικνύεται αρκετά χρονοβόρα, καθώς απαιτεί την ενημέρωση και συντήρηση δύο ξεχωριστών ιστοσελίδων, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την εισερχόμενη κίνηση που προκύπτει από τη αναζήτηση μιας μόνο ιστοσελίδας από desktop ή mobile συσκευές, λόγω της χρήσης διαφορετικών domains στο desktop και το mοbile site. Αντίθετα, διατηρώντας μια ιστοσελίδα, επικεντρώνεσαι στην ενημέρωση μιας και μόνο ιστοσελίδας, η οποία αυτόματα εμφανίζει το προσαρμοσμένο περιεχόμενο, ανάλογα με το μέγεθος των φορητών συσκευών, ενώ παράλληλα διατηρείται ένα domain name προς και από το οποίο προκύπτει όλη η κίνηση.

Ευέλικτη ιστοσελίδα σε μελλοντικές τροποποιήσεις
Αν έχεις φροντίσει για το responsiveness της ιστοσελίδας σου, το πιο πιθανό είναι ότι θα έχεις ήδη λύσει μελλοντικά ζητήματα συμβατότητας που μπορεί να προκύψουν σε νεότερες συσκευές. Οι responsive ιστοσελίδες είναι πολύ ευέλικτες και δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα scaling, πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι εύκολο να προσαρμοστούν σε τυχόν νέες συσκευές με διαστάσεις που δεν έχουμε συνηθίσει. Σκέψου ότι είσαι ήδη ένα βήμα μπροστά, αφού η ιστοσελίδα σου θα είναι έτοιμη να προσαρμοστεί σε συσκευές που δεν έχουν καν σχεδιαστεί ακόμα!

Προσέγγιση ακόμη περισσότερων χρηστών
Η χρήση responsive σχεδιασμού θα σε βοηθήσει να επεκτείνεις την εμβέλεια της σελίδας σου σε ακόμη περισσότερους χρήστες, πέραν των desktop χρηστών. Έτσι η ιστοσελίδα σου θα είναι προσβάσιμη σε χρήστες που πλοηγούνται από κινητά, tablets, smart watches κ.λπ.

Αυξημένα conversion rates
Διατηρώντας μια ιστοσελίδα δίνεις την καλύτερη δυνατή εντύπωση στον επισκέπτη και την ευελιξία να πλοηγηθεί αποτελεσματικά στη σελίδα σου. Αν η εμπειρία του χρήστη δεν είναι άριστη από την αρχή και αντιμετωπίζει πρόβλημα στο να εντοπίσει αυτό που θέλει, είναι λογικό να διστάσει σε μια ενδεχόμενη αγορά. Αν για παράδειγμα το eShop σου δεν είναι responsive και η διαδικασία της πληρωμής δεν εμφανίζεται καθαρά στην οθόνη μιας φορητής συσκευής (τα κείμενα δεν είναι καθαρά, τα πεδία συμπίπτουν με τα κουμπιά, κ.λπ.), το πιθανότερο είναι να μην προχωρήσει σε συναλλαγή ο επισκέπτης. Πρόσφερε στους επισκέπτες σου μία σωστή on-the-go εμπειρία πλοήγησης, ώστε να αυξήσεις την πιθανότητα να έρθουν τα αντίστοιχα conversions.

Απόκτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος
Ένας τρόπος για να βρεθείς μερικά βήματα μπροστά από τον ανταγωνισμό είναι να λανσάρεις μια ανταποκρινόμενη ιστοσελίδα. Όπως είδαμε και παραπάνω, όλο και περισσότεροι χρήστες χρησιμοποιούν mobile συσκευές για την πλοήγηση ή τις αγορές τους, που σημαίνει ότι ανοίγεται ένα μερίδιο αγοράς που μπορείς να διεκδικήσεις άμεσα από τους ανταγωνιστές σου.


Επικοινωνήστε σήμερα κιόλας με τη bluehost.gr για ένα δωρεάν έλεγχο της ιστοσελίδας σας. Μαζί μπορούμε να μετατρέψουμε την ιστοσελίδα σας σε responsive.